Мікродобрива в хелатній формі
Крім основних елементів: калію, азоту та фосфору рослини потребують ще мінімум семи основних мікроелементів. Внесення підживлення з правильним набором хімічних елементів – запорука гарного врожаю. Під впливом мікродобрив активізуються всі біохімічні процеси: обмін речовин, транспорт мікроелементів, синтез хлорофілу, активізація ферментів і лише. Крім того, дефіцит простих речовин позначається на зовнішньому вигляді рослини:
- дефіцит заліза призводить до пожовтіння листя, усихання пагонів та гілок та формування слабких суцвіть;
- Нестача бору пригнічує зростання нирок на молодих деревах, вони обсипаються.
- Коренеплоди темніють і стають дрібними;
- при нестачі марганцю темпи зростання знижуються, листя покривається сіруватими плямами і обсипається;
- недолік міді уповільнює ріст, викривляє рослину, і не дає зернам нормально формуватися, внаслідок чого вони дрібні;
- при дефіциті кобальту порушується азотний обмін, темпи зростання уповільнюються, а листя скручується та опадає;
- при недостатній кількості цинку коренева система погано розвивається, плоди мають неправильну форму та неприродне забарвлення;
- мала кількість молібдену провокує появу блідих плям і дірок на листі, внаслідок чого вони скручуються і опадають, квітки стають дрібними та деформованими.
В ідеалі всі мікроелементи повинні бути в грунті і рослина самостійно буде їх видобувати. Але такі речовини швидко витрачаються, тому треба регулярно вносити мікродобрива.